Okula başlama, çocuğun yaşamındaki önemli dönüm noktalarından biridir. Yeni yaşamsal becerileri içeren okula başlama süreci ve bu sürecin gerektirdiği uyum, çocuğun belli bir düzeyde zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa erişmiş olmasını gerektirmektedir. Çocuk için okul, alıştığı ve kendini güvende hissettiği aile ortamı dışındaki bir ortama doğru atılan belki de ilk adımdır.
Okula başlamak hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik ve değişimdir. Bu önemli başlangıç için çocuğun hazır olması ilerideki başarısını da etkileyecektir. Çocuk için okul, hiç tanımadığı bir ortam, öğretmenler, yeni arkadaşlar, uymak zorunda olduğu kuralları içeren yeni bir sosyal çevredir. Ancak gerekli bilgi ve becerilere sahip olursa okula uyum sağlayabilir.
Çocuğunuz, okula başladığı ilk günde uyumlu davranışlar sergileyebilir ya da hiçbir tepki vermeyebilir. Bazı çocuklar da, çok açık şekilde uyumsuzluk tepkileri gösterebilir. Çocuğun ağlaması, bağımlı davranışlar, saldırgan tepkiler ya da kontrolsüz davranışlar geliştirmesi, çevreden gözlenebildikleri için çocuğa müdahale edilmesine yol açar.
Uyum süreci sadece çocuk için değil, aynı zamanda aile içinde yeni bir deneyimi içerir. Çünkü çocuklar okula, o zamana kadar ailesi ve yakın çevresiyle olan etkileşimleri ile edindikleri deneyimler, alışkanlıklar ve beceriler ile başlarlar. Temel yaşamsal deneyimlerin edinebilmesi bakımından ailenin tutumu, çocuğun okula uyumu sürecinde oldukça etkilidir. Bu süreçte biz ailelerinçocuklara kurduğu bazı cümleler okula uyumu daha zor bir hale getirebilmektedir. Çocuklarımızın okula uyumlarını daha hızlı bir şekilde sağlayabilmek için veli bilgilendirme panomuzda yer alan bu cümleleri lütfen çocuklarımıza söylemeyelim.
-Ağlarsan çıkışta gelip seni almam.
-Hiç arkadaşların ağlıyor mu? Çok ayıp!! Arkadaşların seni görmesin.
-Böyle davranırsan okulda seni kimse sevmez!
-Acaba bugün başlamasa mı?
-Eğer ağlarsan giderim...
-Ağlamadan sınıfına gidersen sana istediğin şeyi alacağım...
-Sen akıllı bir çocuksun, neden ağlıyorsun?
-Bugün sınfında kal söz yarın seni okula getirmeyeceğim.
-Arkadaşlarını mı sevmedin, oynatmadılar mı seni?
-Ağlayacak ne var, bak arkadaşların ağlıyor mu?
-Galiba sen okula alışamayacaksın.
-Öğretmenini sevmedin mi? Neden okula gitmek istemiyorsun?
-Sen artık büyüdün, bebekler ağlar.